Politigården i Viborg er som hugget ud af en gigantisk kalksten.
2.500 kvadratmeter facade, gulv og en stor del af vægbeklædningen er hentet fra et brud i Italien.
For at gøre hjørnerne knivskarpe, blev stenene fremstillet med udskårne hjørner ved bruddet i Italien.
Den udendørs beklædning står, som den er skåret, med masser af små huller, der giver liv til fladerne.
Viborg Politigårds gulve og facader er opført i en såkaldt crosscut-Travertin fra Italien. Det betyder, at stenen er skåret på tværs af lagene. Ude står beklædningen, som den er skåret, hvor de små huller giver liv til facaderne. Indendørs er gulvet spartlet og voksbehandlet.
Da politigården skulle bygges, var arkitekt Ulrik Poulsen begejstret for den italienske Travertin, men Viborg Kommune pegede på røde tegl. Adressen er Rødevej, fordi alt teglaffald blev kørt dertil, og kommunen ønskede røde tegl ligesom resten af vejens bygninger. Arkitektens argument var, at Travertin-stenens varme glød ville klæde den dramatiske bygning, som er tegnet med udgangspunkt i en krystals form. Den lyse kalksten vandt, og facaden, gulv og en stor del af vægbeklædningen er hentet fra et brud i Italien.
For at gøre hjørnerne knivskarpe blev stenene fremstillet med udskårne hjørner ved bruddet i Italien, inden de blev sendt til Viborg. På den måde er vinklerne med til at underbygge travertinens i forvejen dramatiske udtryk med den varme glød, når solens stråler rammer stenen.
Billedkunstner Finn Nauer Petersen har udsmykket de såkaldte pauserum indenfor. Han var også inspireret af krystallens form. Hvert rum har otte travertinplader på 100 gange 180 centimeter i gulvet, som er skåret af to hele stykker – et i venstre side og et i højre. De tre centimeter tykke stenplader var vanskelige at få ind i bygningen, men gulvet blev imponerende.
STED / VIBORG
OPFØRELSESÅR / 1999
ARKITEKT / Alex Poulsens tegnestue
BYGHERRE / Rigspolitichefen
MATERIALER / Travertin Romano Classico