Operahuset i København er både udvendigt og indvendigt beklædt med kalkstenen Jura Gelb.
Den kinesiske granit på forpladsen, marmoren på gulvet i foyeren og kalk-stenen på væggene matcher hinanden.
Bag hver enkelt kalksten er der små hulrum, som frembringer toner, når man banker på dem.
Mærsk Mckinney-Møller har personligt godkendt kalkstenen Jura Gelb ved at afprøve, om den skiftede farve, når han hældte vand på.
Operabygningen er placeret i Københavns Havn direkte over for Amalienborg. Den sætter dermed et markant punktum for enden af den akse, der løber fra Marmorkirken gennem Amalienborg og Amaliehaven over havneløbet og ind gennem glasfacaden for at ende lige midt på Store Scene. Henning Larsens imponerende arkitektur er blandt andet præget af, at Operaen både udvendig og indvendig er beklædt med kalkstenen Jura Gelb, som ZURFACE har leveret.
Der er udpræget samhørighed mellem de materialer, der er brugt i Operaen. På forpladsen er det kinesisk granit, på gulvet i foyeren er det marmor, og på facaden og på den indvendige vægbeklædning er det Jura Gelb. Trods de forskellige stentyper, falder de alle inden for den samme sandfarvede farveskala.
Det skaber altid stor glæde og inspiration blandt besøgende, når de finder ud af, at der bag hver enkelt sten er små hulrum, som frembringer toner, når man banker på dem. De største hulrum er i foyeren til Operaens lille scene. Faktisk har nogle musikere fra Det Kongelige Kapel brugt lydene til at indspille den jingle, der bliver brugt som kald, når der er forestilling på den lille scene.
Omkring årtusindskiftet fik medarbejderne på Toyotas daværende hovedkontor i Middelfart en temmelig ejendommelig oplevelse. Selveste Mærsk Mc-Kinney Møller med privatchauffør rullede ind foran bygningen og kastede kildevand på facaden. Hr. Møller havde nemlig fået at vide, at Toyota på deres facade brugte den samme Jura Gelb-kalksten, som var tiltænkt Operaen, og han ville ved selvsyn sikre sig, at stenen ikke skiftede farve, når der kom vand på, før han godkendte den.
STED / København
OPFØRELSESÅR / 2005
ARKITEKT / Henning Larsen
BYGHERRE / Mærsk Mc-Kinney Møller
MATERIALE / Jura Gelb, Perla Di Sofil