Truffer AG – Vals kvartzit

I gammel tid blev stenen mest brugt som tagskifer lokalt og senere som natursten til udvendig brug. Stenen har fremragende fysiske egenskaber og er absolut frostsikker.
I dag bruges Vals kvartzit som natursten til facader og belægninger – både indendørs og udendørs.

Stenen blev særligt kendt for ca. 25 år siden. Vals kommune fik arkitekten Peter Zumthor til at tegne et nyt termisk bad. Visionerne var store: Der skulle skabes noget ekstraordinært. Arkitekten Peter Zumthor, som dengang ikke var så kendt, var i stand til at vække håb og inspirere med sine visionære tanker om at trænge ind i bjerget og skabe rum for en ny badekultur.
Efter en 10-årig, meget krævende udviklingsproces, som havde holdt hele lokalsamfundet beskæftiget, stod de termiske bade færdige og åbnede i 1996. Kort efter blev det udnævnt som et af de vigtigste byggerier indenfor minimalisme. Den minimalistiske bygning, med sin tidløse skønhed og harmoni, lavet af 60.000 lange præcist udskårne stenbrædder af Vals kvartsit, har noget helligt og spirituelt over sig – og blev hurtigt et ikon for indenfor minimalistisk arkitektur.
I de senere år er Vals kvartsit blevet brugt til mange andre projekter over hele verden. Blandt andet Bundesplatz i Bern og Sechseläutenplatz i Zürich. I Rocksresort Laax, et snowboard- og skisportssted i Schwiez, blev facaderne bygget i 12 cm massive Vals kvasitstænger som murværk. De ti kubiske bygninger, der ligger tilfældigt på bjergskråningen som enorme blokke, omgivet af høje bjerge, illustrerer det største jordskred i Alperne for ca. 10.000 år siden.

Historie: Familie virksomheden blev grundlagt i 1983 af Pius, Pia og Mario Truffer
Nuværende ejere: Pius, Pia, Socrates, Artemis og Claudio Truffer